Tutkimus | Luovuus & luonnoskirja

Pro gradu -tutkielma: Luonnoskirjatyöskentelyn merkitys ja hyödyntäminen luovuuden käsittelyssä, taiteellisessa työskentelyssä ja tutkimuksessa / Kelokaski, Sanni / Lapin yliopisto / 2023

 
Tutkimus kaikesta tärkeästä​​​​​​​

Syvennyin tutkimaan luonnoskirjojani viimeisen kahdeksan vuoden ajalta, kun pian huomasinkin tutkivani kaikkea, mikä on tärkeää – ainakin onnellisuuden, luovuuden ja merkityksellisen elämän kannalta.

Luonnoskirjatyöskentely on tapa ajatella, ilmaista, käsitellä ja kokea.
Sen avulla voidaan uppoutua hetkeen, inspiroitua, luoda merkityksellisiä kokemuksia ja käsitellä niin ammatillisia, tutkivia kuin henkilökohtaisiakin prosesseja. Erittelen tutkielmassani menetelmiä luonnoskirjan pitämiseen eli luomiseen ja dokumentoimiseen ja käsittelen luovan työskentelyn ja luonnoskirjamerkintöjen merkityksiä eri näkökulmista.

Avaan luovan työskentelyn merkityksiä ja lukkoja. Käsittelen, mistä taiteen tekemisen paineet johtuvat ja miten niistä päästään yli. Tutkin ja selitän luovan blokin syntyä, flow-tilan merkitystä ja taiteellisen tyylin muodostumista ja avaan näkökulmia, joiden avulla elämä voi alkaa tuntua entistä merkityksellisemmältä, sivu kerrallaan.
 
Aion kirjoittaa kirjan luovuudesta ja luonnoskirjatyöskentelystä, sekä puhua aiheista siellä, missä luovuutta, kaunista tunnelmaa ja onnellisuutta tarvitaan. Haaveilen kirjoista, äänikirjoista, luennoista ja keskusteluista, jotta voisin jakaa oivalluksiani mahdollisimman monelle. Luovuus kuuluu kaikille.
 
 
Luonnoskirjatyöskentelyn avulla voidaan saavuttaa flow-tila. 
 
Yksi luonnoskirjatyöskentelyn merkityksistä flow-tilan saavuttamisessa on, että siinä on tavoitteena työskennellä luonnoskirjaan, jolloin tavoite on siinä prosessin vaiheessa, jossa ollaan. Kun tavoitteet eivät ole peräisin prosessin myöhemmistä vaiheista, ei synny paineita siitä, että työskentelyn pitäisi tuottaa jotain onnistunutta. Kun oppii virtaustilan merkityksen ja sen, miten sen voi saavuttaa, luominen alkaa luonnistua. Sen myötä voi työskennellä tavoittellisesti tai analysoida työskentelyään – kunhan työskennellessä sulkee häiriötekijät ja keskittyy siihen prosessin vaiheeseen, jossa on. 
 
Teoria ymmärtämisen välineenä
Käsittelen prosesseja aineistopohjaisen teorian avulla, jonka kehitin tutkimuksessani. Luovan ja dokumentoivan prosessin teoria selittää esimerkiksi flow-tilan ja luovan blokin synnyn. Sujuva työskentely edellyttää, että noudattaa prosessin järjestystä ja keskittyy siihen prosessin vaiheeseen, jossa on. 

Luova & dokumentoiva prosessi

Havainnot perustuvat sisäisen maailman ja reaalimaailman havaintokohteisiin, kuten tunteisiin ja ympäristöstä havaittaviin asioihin. Havainnosta (1.) muodostuu kokemus (2.), joka voi olla esimerkiksi inspiraatio. Luominen (3.) perustuu havainnoille ja kokemuksille. Jos luomisvaiheessa ajattelee luomisesta seuraavaa tuotosta (4.), analysoi (5.) työskentelyään tai siitä saatavaa hyötyä (6.), syntyy blokki eli jumi. Luonnoskirjatyöskentely on luomista ja dokumentoimista, ja se on tapa toteuttaa prosessin kolmas vaihe (3.). Jumi voi syntyä myös prosesseissa, jotka eivät ole luonteeltaan luovia. Käsittelen sitä pääsääntöisesti luovuuden näkökulmasta, sillä tarkastelen tutkielmassani luovia ja luovasti dokumentoivia prosesseja. Yllä havainnollistava kaavio prosessista, jossa voidaan saavuttaa flow-tila. 

SANNI KELOKASKI

on tamperelainen taiteilija, luovuuden ja luonnoskirjatyöskentelyn asiantuntija, muusikko sekä tuleva taiteen maisteri. Kelokaski havainnoi maailmaa optimistisen leikkisästi ja tuo luovuuden ja taiteen lähelle ihmistä, osaksi elämää.